روشهای شناسایی بیومتریک – تشخیص چهره
تعریف بیومتریک
كلمه بیومتریك از كلمه یونانی Bios به معنای زندگی و كلمه Metrikos به معنای اندازهگیری تشكیل شده است. همه ما میدانیم كه ما برای شناسایی همدیگر از یك سری ویژگیهایی استفاده میكنیم كه برای هر شخص به طور انحصاری است و از شخصی به شخص دیگر فرق میكند كه از آن جمله میتوان به صورت و گفتار و طرز راه رفتن اشاره كرد.
امروزه در زمینههای فراوانی ما به وسایلی نیاز داریم كه هویت اشخاص را شناسایی كند و بر اساس ویژگیهای بدن اشخاص آنها را بازشناسی كند و این زمینه هر روز بیشتر و بیشتر رشد پیدا میكند. علاوه بر اینها امروزه Password و Id كارتهایی كه بكار برده میشوند دسترسی را محدود میكنند، اما این روشها به راحتی میتوانند شكسته شوند و لذا غیر قابل اطمینان هستند.
بیومتریک به روشهای خودکار تشخیص یا تأیید هویت یک شخص زنده از طریق اندازهگیری مشخصههای فیزیولوژیکی یا رفتاری وی اطلاق میشود. بدین ترتیب بیومتریک یک مجموعه فناوری محسوب میگردد.
برخی از مشخصههای بیومتریکی افراد، فیزیولوژیکی و برخی نیز رفتاری هستند. اثرانگشت، الگوی عنبیه، الگوی خونی یا حرارتی صورت و یا الگوی فیزیکی چهره، الگوی عروق خونی شبکیه چشم، DNA ، هندسه دست و یا الگوی خطوط کف دست از جمله مثالهای مشخصههای فیزیولوژیکی و در عین حال صدا و نحوه مکالمه، نحوه امضاء ، نحوه تایپ عبارات و نحوه راه رفتن از جمله مثالهای مشخصههای رفتاری محسوب میگردند.
معمولاً یک سیستم بیومتریک به کمک الگوریتمهای تشخیص الگو (Pattern Recognition) سعی در استخراج ویژگیهایی (features) از رفتار یا ساختار فیزیولوژی فرد میکند و سپس این ویژگیها را در دیتابیسی (برای تشخیص و تأیید هویت) ذخیره میکند. سیستمهایی که بر اساس علائم فیزیولوژی عمل میکنند بسیار مطمئنتر از سیستمهای رفتاری هستند.
طبقه بندی متدهای بیومتریک
عموماً در سیستمهای بیومتریک از دو نوع ویژگی مختلف افراد جهت شناسایی استفاده میشود که در ذیل به آنها اشاره میکنیم؛
• پارامترهای فیزیولوژیکی: اساس شناسایی در این کلاس، اندازهگیری و آنالیز مشخصههای ثابت یک شخص میباشد. این دسته از ویژگیها به مجموعهای از خصوصیات همراه انسان اعم از اثرانگشت، عنبیه چشم، چهره، DNA و غیره اشاره دارد، این ویژگیها عمدتاً از بدو تولد انسان و گهگاه قبل از تولد انسان شروع به شکلگیری نموده و تا آخر عمر در بدن انسان ثابت و غیرقابل تغییر (گهگاه تغییرات اندک) میمانند.
پارامترهای رفتاری: شناسایی الگوهای رفتاری مشخص یک فرد. این ویژگیها در حقیقت خصوصیات ناشی از رفتارهای انسان هاست نظیر راه رفتن انسان، نحوه فشردن دکمهها (مثلاً موبایل) و غیره که میتواند بیانگر مشخصات یک انسان خاص باشد نظیر راه رفتن یک انسان که گاهی با نگاه کردن آن از پشت سر میتوان تشخیص داد که وی کدام یک از دوستانتان است.
بیومتریکهای فیزیولوژیکی
به طور کلی به تعیین هویت به علت مقایسه دادههای فرد با کل بانک اطلاعاتی، مقایسه 1:N هم گفته میشود. عموما سامانههای تایید هویت سریعتر و صحیحتر از سامانههای نعیین هویت عمل میکنند. چراکه به جای انجام مقایسه داده ورودی با هزاران داده موجود در سامانه (تعیین هویت)، فقط مقایسه دادههای فرد با دادههای مربوط به هویت ادعا شده (تایید هویت) صورت میگیرد.
سامانههای چهرهنگاری از ویژگیهای متمایز کننده چهره استفاده مینمایند. این سیستمها دارای دو گونه اصلی تصویر برداری ویدئویی و حرارتی هستند. که نوع اول رایجتر و کاربردیتر است. اساس کار سیستمهای مبتنی بر تصویربرداری ویدئویی بر نگاشت نقاط کلیدی چهره از قبیل مشخصات چشمها، چانه، دهان، پیشانی و بینی استوار است. اجزا سیستم میتواند فقط یک نرمافزار باشد که تصاویر دریافتی از دوربینهای مدار بسته به تلویزیونی (cctv) را پردازش میکند یا یک سیستم کامل شامل دوربینها، ایستگاههای کاری و پردازشگر نهایی باشد.
چشم
اسکن چشم به دو صورت است:
عنبیه نگاری
عنبیه قسمت رنگی چشم است که ترکیبی است از نوعی ماهیچه به شکل دایره با یکسری خطوط شعاعی، لایهای یا توری مانند که در پیش از تولد انسان شکل گرفته است و تا زمان مرگ تقریباً هیچ تغییری نمیکند. این ماهیچه شامل یکسری کارکترها مانند: خطوط، حلقهها، حفرهها، شیارها، تارها، لکهها و… است که قابل تفکیک میباشند.
در روشهایی مانند نمونهیابی در مکانهای مشخص با برداشت چند نمونه از قسمتی از تصویر عنبیه که مشخصات قابل توجهی دارد، در زمان تشخیص با استفاده از نمونههای ذخیره شده و مکان یابی نمونهها، عنبیه افراد قابل تشخیص است.
این سیستم دارای قابلیت خوبی در تشخیص افراد است بدین دلیل که عنبیه هم منحصر بفرد است و هم در برابر گذشت زمان مقاوم، ولی متاسفانه حجم الگوها در این روش بسیار بالا است، این تکنولوژی بسیار گران است، کاربر پسند نیست و بدلیل اینکه در حین نمونه برداری لازم است که چشم کاملاً بیحرکت باشد لذا الگوبرداری ممکن است دقیق نباشد. در عنبیهنگاری از الگوی پیچیده و منحصر بفرد عنبیه که حتی در چشمان راست و چپ یک انسان هم متفاوت هستند، تصویربرداری میشود.
شبکیه نگاری
شبکیه چشم در منتهی الیه کره چشم قرار دارد که شامل یکسری رگهای خونی است که این مویرگها داری اشکال مختلفی هستند، این خصیصه در افراد منحصر بفرد است. با قرارگیری چشم کاربر در یک مکان مشخص، یک دسته نور ماوراء قرمز یا نور سبز با طول موج کوتاه به شبکیه چشم تابیده میشود. این روش تقریباً مشابه شناسایی از طریق عنبیه میباشد.
برای بدست آوردن یک تصویر با کیفیت خوب و متمرکز باید چشمها نزدیک دوربین قرار گیرد و این موضوع و اینکه از اشعه لیزر استفاده میشود باعث شده افراد زیادی به این روش علاقه نشان ندهند. درضمن بر خلاف تصور اینکه شبکیه تغییر نمیکند تحقیقات پزشکی نشان داده که برخی از بیماریها روی شبکیه تأثیر میگذارند و آن را تغییر میدهند.
ساختار ظاهری پوست
در این روش چین و چروکهای صورت بررسی میشود. این ساختار همانند اثرانگشت در افراد مختلف متفاوت است. هدف نهایی آشکارسازی رنگ پوست ایجاد قانون تصمیمگیری است که بتواند میان پیکسلهای پوست و غیر پوست تفاوت قائل شود. این کار با تعریف یک متریک که فاصله را از رنگ پیکسل تا تیرگی پوست را اندازه میگیرد، انجام میشود.
مشخصه گرمایی صورت
در این مدل توسط دوربینهای مادون قرمز از صورت تصویربرداری میشود. نقاط مختلف صورت بر اساس میزان حرارت و دمایی که دارند در تصویر دیده میشوند ( نقشهای از سطح صورت تهیه میشود). ازآنجا که تجمع رگهای زیر پوست صورت در هر فرد شکل متفاوتی دارد، تمایز رنگ بین نقاط مختلف صورت ثابت میماند. البته این سیستم به دلیل محدودیتهای مختلفی که دارد چندان عمومیت ندارد.
شناسایی چهره
برای شناسایی افراد به این روش ویژگیهای کلیدی چهره مانند چشمها انحنای لب یا نوک بینی ثبت میشود. این نقاط یک شبکه الاستیکی با نسبتهای ثابت میسازد. این تناسبها حتی با تغییر حالت چهره یا موقعیت دوربین نیز ثابت میمانند. درآخرین مرحله سیستم با مقایسه مشخصات به دست آمده با مشخصاتی که از پیش ذخیره شده شخص را با سرعت بالا و عدم وابستگی به حرکت و جابه جایی صورت شناسایی میکند.
فیلترهای تشخیص چهره زیادی وجود دارند از جمله: لاپلاس سوبل و روبوت
بطورکلی یک سیستم بیومتریک تشخیص چهره، از چهار ماژول تشکیل یافته است:
۱- ماژول سنسور: در حالی که تشخیص چهره دو بعدی با دوربین معمولی امکان پذیر میباشد در روش سه بعدی نیاز به یک سنسور پیچیده و سطح بالایی از لحاظ فنی میباشد چرا که بایستی قابلیت کسب اطلاعات عمیق تر را داشته باشد. ماژول سنسور وظیفه گرفتن تصویر اشخاص را بر عهده دارد و بسته به نیاز و کاربرد دستگاه گیرنده میتواند یک دوربین سیاه و سفید و یا رنگی و یا یک ماژول مخصوص با قابلیت استخراج اطلاعات عمیقتر و یا یک دوربین مادون قرمز با تصاویر مادون قرمز باشد.
۲- ماژول مخصوص تشخیص و استخراج اطلاعات: تصاویر بدست آمده توسط این ماژول در ابتدا ارزیابی محتوایی شده و دادههای نامربوط ازقبیل پس زمینه، موها و گردن و شانه و غیره حذف و تنها محتوای ناحیه چهره را شناسایی میکند. سپس تصویر بدست آمده تحت فرایندهای محاسباتی و عملیاتی پیچیده برای استخراج اطلاعات مربوط به ویژگیهای سطحی چهره و تجزیه اطلاعات کلی تصویر قرار میگیرد. در حقیقت در این مرحله تصویر خروجی که بایستی توسط ماژول طبقهبندی کننده برای تعیین هویت و تشخیص چهره مورد استفاده قرار میگیرد.
۳- ماژول طبقهبندی: در این ماژول قالب تصویر استخراج شده از مرحله قبلی با قالبهای موجود در گالری تصاویر مقایسه میگردد و در نتیجه معلوم میشود که آیا چهره گرفته شده جزء قالبهای موجود میباشد و قابل شناسایی است یا خیر. و در صورت مثبت بودن جواب ماژول تصمیمگیری هویت شخص را که بر اساس نتیجه مقایسه ماژول طبقهبندی بوده است را تایید میکند. بر اساس امتیاز بدست آمده از مقایسه که همان درصد تطابق قالب گرفته شده با قالبهای موجود میباشد کاربر مورد نظر مورد تایید قرار گرفته و یا پذیرفته نمیشود.
۴- ماژول پایگاه دادهها: این ماژول برای تعریف، نگهداری و واکشی قالب چهره کاربران را بر عهده دارد. در طول تعریف ماژول سنسور تصاویر را ثبت کرده و مجموعه این تصاویر همان گالری تصاویر را ایجاد میکند که در مرحله طبقه بندی مورد استفاده قرار میگیرد. در بیشتر روشهای تشخیص چهره چندین نمای متفاوت از یک شخص در حالتهای مختلف روحی، خنده، اخم و عصبانیت، عادی و یا با عینک از کاربر گرفته میشود و این تعدد در بالابردن ضریب شناسایی اهمیت ویژهایی دارد در خصوص اطلاعات سه بعدی که در جهت افزایش دقت در تشخیص، علاوه بر اطلاعات دو بعدی تصویر اطلاعات مربوط به ساختار داخلی اندام نظیر کاسه چشم مورد استفاده قرار میگیرد.
با وجود سیستمهای بیومتریک قابل اعتمادی مانند تشخیص اثرانگشت و عنبیه چشم سیستم تشخیص چهره رابطه عاطفیتری با کاربر ایجاد کرده و بدون تماس کامل عضوی از بدن با سیستم عملیات تشخیص انجام میگیرد و القای اطمینان بیشتری در کاربر ایجاد میکند و البته توسعه کاربردهای دوربینهای دیجیتالی پیشرفته عامل موثری در توسعه و بالا رفتن طرفداران این سیستم بوده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟...